2011-08-02 14:16:30• hírek • Szatmár.ro

Világzenei fesztivál lesz Panyolán

Észak-Alföldön, a Szatmári-síkságon a Tisza-Szamos-közben közvetlenül a Szamos folyó jobb partján, található Panyola, ahol alig több mint hatszázan laknak. Itt rendezik meg immár hatodik éve a sok szempontból rendhagyó Határmenti Világzenei Fesztivált augusztus 5-6-án, amely a magyar-ukrán-román hármas határ hagyományos kultúrájába enged betekintést.

A kis község közepén található majd a kézművesek utcája, tele olyan portékákkal, amelyek főleg a nagyvárosi látogatók számára igazi ritkaságok, egyedi kuriózumok. A kézzel készített, népi portékák mellett fiatal iparművészek egyedi tárgyait is meg lehet csodálni - és vásárolni, gyermekprogramok és kiállítások várják a látogatókat. Hagyományos és modern falvédők, a helyi asszonyok stafírungja és Pittmann Zsófi textilművész bájosan üde és egyben elgondolkodtató darabjai fognak lengeni a ruhaszárító kötélen. Idén főszerepet kap a gasztronómia: a karakteres szatmári ételek, a helyi alapanyagok és a finom pálinka mellett neves gasztrobloggerek is bemutatkoznak.

Fúziós konyhájukban jellegzetes, helyi alapanyagokból különleges, fantáziadús fogások készülnek. Az ínyencségek polcain bio és különlegesen fűszerezett lekvárok, pálinkás-mézes aszalt gyümölcsök, szarvasgombás különlegességek is helyet kapnak. Számos aktív kikapcsolódási lehetőség is kínálkozik majd. Kenuzás, tutajozás az Öreg-Túron, strandolás a Tisza és a Szamos lapályain, biciklizés a folyók töltésein, vagy egy lovas kocsis forduló a Panyolai Elíxír főzdéjébe pálinkakóstolóval egybekötve.

Persze zene is lesz, megszokhattuk, hogy Panyolán kiemelkedően igényes és tiszta hangokat lehet a fesztivál hétvégéjén (is) hallani. A tehetséges, helyi csoportok, táncosok és fiatal énekesek mellett olyan együttesek lépnek majd fel a fesztiválon, mint az Ethnokol zenekar, a Kerekes Band, a Panyolára már szinte hazajáró Folk Error és a Fókatelep. A Csillag születik produkcióból ismert Szatmár Kamara vezeti fel a programot igazán különleges táncprodukciójával. Mindkét napon neves DJ-k zenéire táncolhat az igényes szórakozásra vágyó közönség.


Panyola: jó zenék, jó társaság, jó pálinka
Panyola: jó zenék, jó társaság, jó pálinka


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: